Az ATV Start vendége Szanyi Tibor EP képviselő, MSZP.

A beszélgetés elején szóba került a hétvégi szlovákiai agrártárgyalások. Szanyi Tibor felelevenítette: a Közös Agrárpolitika (KAP) az EU egyik legrégebben fennálló intézményrendszere. A képviselő elmondta, hogy már a múltban is elzártak bizonyos pénzforrásokat a magyar kormánytól annak visszaélései és rendetlenségei miatt, és így Magyarország akár évi 500 milliárd forinttól is eleshet.

Szanyi Tibor elmondta: a kormány veszélyezteti a kifizetéseket, mivel magát a rendszert akarja felborítani, amiről az Unió már küldött is egy figyelmeztetést.

Az Európai Parlament fókuszát a jövőben szeretné kibővíteni a KAP kapcsán: az eddigi termelőcentrikus eljárást szeretné kibővíteni a fogyasztókra való kiemelt figyelemmel is. Ennek célja, hogy minél több gyermek juthasson minőségi élelmiszerhez, és ne legyen gyermekéhezés ezen a gazdag kontinensen. Jó példaként hozta fel az EP képviselő az iskolatej programot.

A beszélgetés folytatásában szóba kerültek a roaming-díjak, mely a versenypolitikai jelentés egyik kiemelt témája volt. Szanyi Tibor elmondta, már régóta esedékes lenne ezeknek a díjaknak a szabályozása, az Európai Tanács, az EU kormányfőinek testülete mégis akadályt gördített ennek megvalósítása elé, ezért várhatóan csak jövő évben fognak megszűnni a roaming-díjak körüli anomáliák.Egyéb példákat felhozva (internetes kereskedelem, Uber) a szocialista politikus kifejtette, hogy a versenypolitika egyik fontos összetevőjének kell lennie, hogy amennyire csak lehetséges, egységes szabályozások vonatkozzanak az adott szektor valamennyi szereplőjére, minden országban

Természetesen az elmúlt időszak legnagyobb nemzetközi figyelmet is kiváltó eseménye, a Népszabadság bezárása is szóba került. Brüsszel számára is közismert - mondta Szanyi-, hogy egész Európában, de a kisebb országokban különösképpen politikai hátszél nélkül napilapok nem tudnak fennmaradni. Ezért is álságos a kormány gazdasági okokra történő hivatkozása, hiszen az állami hirdetésekkel ők maguk lehetetlenítették el a napilap helyzetét. A Magyar szocialista Pártot érintő kritikákra válaszolva az EP képviselő elmondta, az MSZP csak úgy tarthatta volna meg részesedését a lapban, ha részt vesz a tőkeemelésben, erre viszont nem volt 2-4 milliárd forintja. A Népszabadság legfőbb problémája az volt, hogy elapadtak az állami bevételek.

Forrás: atv.hu
logo

Ez a honlap “balra nyílik”. Arról ad számot, miként képviselem a magyar választók akaratát ebben a politikai hangyabolyban.
Nincs varázspálca, nincs tévedhetetlen egyén, nincs tévedhetetlen közösség sem. Értékek és érdekek tengerén kell eligazodni.

Social media


KAPCSOLAT

CÍM
Európai Parlament ASP 10G146
Rue Wiertz/Wiertzstraat 60. B-1047 Brüsszel
E-MAIL
tibor.szanyi@europarl.europa.eu