Véget kell vetni az állampolgárok kárára folytatott, állam által szervezett adóelkerüléseknek

2015. március 9-én éjszaka tartotta első érdemi ülését az Európai Parlament tagállami adóvisszaélésekkel foglalkozó különleges bizottsága. Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő szerint a tagállamok azon gyakorlatai, melyek adóelkerülésre ösztönöznek vagy egyedi és nyilvánvalóan jóerkölcsbe ütköző adó-megállapításokat tesznek lehetővé egyes kiváltságos cégek számára, azokat a jövőben törvény által kell tiltani. Ezen tisztességtelen adóeljárások közvetlen negatív hatást gyakorolnak más tagállamokra és így összességében az európai és a magyar adófizetőkre.

A különleges bizottság a helyzetet az érintettek (tagállami kormányok, vállalkozások és egyéb érintettek) meghallgatása, a tagállami tényfeltáró vizsgálatok és eddig fel nem fedett dokumentumok áttekintése alapján fogja értékelni. Azzal, hogy felderítjük az Európában jelenleg meglévő adóügyi gyakorlatokat, előkészítjük a terepet a szükséges intézkedések meghozatalához is - tette hozzá Szanyi Tibor.

A képviselő kiemelten fontosnak tartja, hogy a különleges bizottság munkája során tanulmányozza a nemzetközi tanácsadó cégek szerepét is. Az Európai Parlament Szocialisták & Demokraták frakciója (S&D) határozott abban, hogy meg kell vizsgálnunk, vannak- illetve voltak-e helyzetek, melyek során tanácsadó cégek az Európai Bizottságnak valamint tagállamoknak adtak javaslatokat adórendszerünk fejlesztésére, egyúttal egyes vállalatok előnyére adóelkerülési modelleket is kidolgozva. Az ilyen típusú tisztességtelen háromszög eljárások egyértelműen elfogadhatatlanok számunkra.

A szocialista EP-képviselő szerint fontos, hogy a különleges bizottság munkája közvetlenül beépül majd a Gazdasági és Monetáris Ügyek Bizottságának (ECON) jelentésébe, melyet Annelise Dodds brit munkáspárti képviselő felügyel, és amely egy átfogó intézkedéscsomagot fog készíteni az igazságosabb európai adózás érdekében.

A helyzet számunkra világos, Európa-szerte véget kell vetnünk az adófizetők kárára történő, állam által szervezett adóelkerüléseknek.

logo

Ez a honlap “balra nyílik”. Arról ad számot, miként képviselem a magyar választók akaratát ebben a politikai hangyabolyban.
Nincs varázspálca, nincs tévedhetetlen egyén, nincs tévedhetetlen közösség sem. Értékek és érdekek tengerén kell eligazodni.

Social media


KAPCSOLAT

CÍM
Európai Parlament ASP 10G146
Rue Wiertz/Wiertzstraat 60. B-1047 Brüsszel
E-MAIL
tibor.szanyi@europarl.europa.eu