“Jó kezdet, de többet kell tenni a teljes átláthatóság eléréséhez"

Az Európai Bizottság tegnap bemutatta, az EU-n belüli adózás átláthatóságát növelő első intézkedési csomagját, amely az európai szocialisták egyik régi követelése volt. A csomag többek között egy olyan intézkedést is tartalmaz, amelynek értelmében 2016-tól kezdődően a tagállamok számára kötelező lesz az automatikus információ megosztás az egyes vállalatok számára nyújtott, "határokon átnyúló jellegű adókedvezményekről". Az információcsere eddig kérés alapú volt. Az Európai Bizottság javaslatainak fontos tétele, hogy a továbbiakban a kormányok nem hivatkozhatnak az adatok bizalmas, vagy titkos mibenlétére, minden adatot automatikusan át kell adni egymásnak.

Az EU-ban évente a magyar nemzeti össztermék tízszeresére (!) rúgó, 1 trillió euróra becsült veszteség keletkezik adóelkerülés, adócsalás és agresszív adótervezés, más szavakkal a tagállamközi pénzügyi zsonglőrködés miatt.

Bár üdvözöljük az Európai Bizottság javaslatát, azt egyelőre még vékonynak tartjuk. A célunk, hogy hatékonyan megakadályozzunk olyan jövőbeli eseményeket, mint a LuxLeaks, vagyis a "csókos" adókedvezményeket, amelyek az EU-ban jelenleg jogilag még megengedettek, de morálisan elfogadhatatlanok. A feladat tehát, hogy az átláthatóság megteremtésén túl ezeket a gyakorlatokat jogellenessé tegyük, továbbá szankcionáljuk!

Frakciónk mindent el fog követni azért, hogy országonkénti jelentések készüljenek és, hogy a Közös Konszolidált Társasági Adóalap (CCCTB) bekerüljön az Európai Bizottság második intézkedési csomagjába.

Szanyi Tibor az Európai Parlament tagállami adóvisszaélésekkel foglalkozó különleges bizottsága (TAXE) magyar póttagja aláhúzta: "szorgalmazom, hogy a tagállamok által bátorított adóelkerüléseket alaposan vizsgáljuk ki, a teljes átláthatóságot teremtsük meg, és az összes vitatott adózási modellt fedjük fel!"

A parlamenti különleges bizottság munkája hozzá fog járulni ahhoz az EP-jelentéséhez is, amely egy széleskörű javaslati csomagot fog összeállítani az igazságosabb vállalati adózásért Európában. E szerint mindenki ott fizessen adót, ahol a tevékenységét végzi, illetve ahol a jövedelme keletkezik! Egyszer s mindenkorra elejét fogjuk venni annak, hogy a gyengébb gazdaságokból az erősebbekbe pumpálják az adózatlan profitokat! - tette hozzá a szocialista EP-képviselő.

Örvendetes, hogy a Bizottság elismeri számos kezdeményezés potenciális előnyeit, úgy, mint a multinacionális vállalatok esetében az országonkénti jelentés készítése, az Európai Adóazonosító Szám, az OECD anti-BEPS (adóalap-erózió és a nyereségátcsoportosítás) projektjének európai támogatása és a Közös Konszolidált Társasági Adóalap ötletének újjáélesztése. Egyúttal most kell eldönteni azt is, hogy mely extra intézkedések kerüljenek bele a Bizottság következő, nyár előtt várható csomagjába? Ezek sorába várjuk a paksi atom-mutyi adózási hátterének feltárását is.

Ugyanakkor - szocialistaként - csalódottak vagyunk, hogy a Bizottság nem élt a lehetőséggel, hogy kidolgozza az adóparadicsomok egységes európai meghatározását, és még nem állított össze egy feketelistát az adóelkerülő cégekről, s nem utolsó sorban azok adótanácsadóiról - hangsúlyozta Szanyi Tibor.

logo

Ez a honlap “balra nyílik”. Arról ad számot, miként képviselem a magyar választók akaratát ebben a politikai hangyabolyban.
Nincs varázspálca, nincs tévedhetetlen egyén, nincs tévedhetetlen közösség sem. Értékek és érdekek tengerén kell eligazodni.

Social media


KAPCSOLAT

CÍM
Európai Parlament ASP 10G146
Rue Wiertz/Wiertzstraat 60. B-1047 Brüsszel
E-MAIL
tibor.szanyi@europarl.europa.eu