Az adózás átláthatóságát célzó európai bizottsági ajánlás jó kezdet, de sokkal többre van szükség

"Az adózás átláthatóságát célzó európai bizottsági ajánlás jó kezdet, de sokkal többre van szükség", mondta Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő, az EP adóügyi különbizottságának (TAXE) szocialista nemzeti szóvivője.

Az EP gazdasági és monetáris ügyek bizottsága (ECON), valamint az új, adóügyi különbizottság (TAXE) közösen tartott ülésén, a Pierre Moscovici európai adóügyi biztossal folytatott vita során, a Szocialisták és Demokraták Frakciója (S&D) európai parlamenti képviselői felkérték az Európai Bizottságot, hogy további intézkedésekre tegyen javaslatokat az európai léptékű adóelkerülés megállítása végett. Moscovici biztos megerősítette elkötelezettségét a Közös Konszolidált Társasági Adóalap (CCCTB) megteremtését szolgáló munka újraindítása mellett, illetve egy átfogó hatástanulmány elkészítését is kilátásba helyezte, mielőtt még bevezetnék az országonkénti jelentés rendszerét.

Szanyi Tibor, az EP adóügyi különbizottságának (TAXE) szocialista nemzeti szóvivője ezek kapcsán kijelentette: Ha egy kormány egy vállalatnak adókedvezményt nyújt, az legyen Európa-szerte nyilvános, ha pedig egy kormány elblicceli a közzétételt, az járjon büntetéssel! A nyilvánosság azonban nem elég, a csókos és haveri elbánást törvénytelennek kell nyilvánítani!

Teljesen értelmetlen és álszent dolog az állami források hiányára hivatkozva hatalmas áldozatokat követelni a kis- és középvállalkozásoktól, valamint az állampolgároktól, miközben a nagy vállalatok szinte alig fizetnek adót és különleges elbánásban részesülnek. Ez elfogadhatatlan. Döbbenetes, hogy az EU-n belüli adócsalás mértéke azonos az EU teljes energiafogyasztásának értékével.

Az Európai Bizottságnak használnia kellene azt a hatalmas mennyiségű információt, amelyet birtokol! Nevetséges, hogy a közvetlen külföldi tőkebefektetés szempontjából 2013-ban az EU tagállamoknak átlagosan 35%-al csökkent a vonzereje, miközben az egyedi adókedvezményeket ontó Luxembourgban 216%-os volt a növekedés.

Ahogy az Európai Bizottság figyelemmel kíséri a fiskális deficittel és az államadósággal kapcsolatos elhajlásokat, ugyanúgy kellene használnia az eredmény oldal adatait is, máskülönben a tagországok adócsökkentési versenybe kezdenek, hogy magunkhoz édesgessék a nagyvállalatokat, így viszont képtelenekké válnak az állampolgárok által elvárt minimum szolgáltatásokat biztosítani. Rendkívül sürgető politikai helyzetben vagyunk.

Ennek megfelelően tagországonkénti kimutatásra van szükség a multinacionális cégek profitjairól és a befizetett adóikról. Ezért, mi európai szocialisták felkérjük az Európai Bizottságot, hogy tegyen határozott lépéseket, konkrétan a tagországonkénti kimutatások kötelezettségét építse be a részvényesek jogairól szóló irányelvbe!

Üdvözöljük az Európai Bizottság elkötelezettségét egy közös konszolidált vállalati adóalap bevezetése mellett. Ugyanakkor sürgetjük, hogy az Európai Bizottság fogalmazza meg az adóparadicsomok közös európai meghatározását, és hozzon létre egy feketelistát az adóelkerülő vállalatokról és tanácsadóikról!

logo

Ez a honlap “balra nyílik”. Arról ad számot, miként képviselem a magyar választók akaratát ebben a politikai hangyabolyban.
Nincs varázspálca, nincs tévedhetetlen egyén, nincs tévedhetetlen közösség sem. Értékek és érdekek tengerén kell eligazodni.

Social media


KAPCSOLAT

CÍM
Európai Parlament ASP 10G146
Rue Wiertz/Wiertzstraat 60. B-1047 Brüsszel
E-MAIL
tibor.szanyi@europarl.europa.eu