Szanyi Tibor: A Bizottságnak ki kell vizsgálnia a McDonald’s adózási gyakorlatait

“A Bizottságnak ki kell vizsgálnia a McDonald’s adózási gyakorlatait" mondta Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő, az EP adóügyi különbizottságának (TAXE) szocialista nemzeti szóvivője

Az S&D frakció európai parlamenti képviselői felszólították az Európai Bizottságot, hogy indítson vizsgálatot a McDonald’s európai adózási gyakorlata kapcsán.

Egy európai és amerikai szakszervezeteket tömörítő szövetség által nem rég kiadott tanulmány szerint, amelyet ma mutattak be az Európai Parlament adóügyi különbizottságának, a McDonald’s 3,7 milliárd eurónyi nyereséget utalt át luxembourgi leányvállalatának 2009 és 2013 között, és mindössze 16 millió euró adót fizetett. Ezzel az EU tagállamok mintegy 1 milliárd euró adóbevételtől estek el.

Az S&D frakció adóügyi magyar szóvivője, Szanyi Tibor kijelentette:

“Amennyiben az Európai Bizottság vizsgálata megerősíti a tanulmány állításait, akkor a McDonald’s adózási modellje egyértelműen elfogadhatatlan, az átlag adófizető arcul csapása."

“Láthatóan gond van ezekkel a gyakorlatokkal, így sürgősen változtatni kell. A szakszervezetek, adótanácsadók és könyvvizsgálók beszámolói mind világossá tették, hogy a jogtalan adóelkerülés egész iparágak számára vált általános üzleti modellé. A feltételes adómegállapításokkal, melyeknek eredeti célja, hogy növelje a befektetők jogi biztonságát, most adódömping céljából élnek vissza. A jövőben az ilyen illegitim adóelkerülési modelleket törvénytelenné kell nyilvánítani."

“Miután az Európai Bizottság – az említett tanulmányban megjelent megállapítások hatására – a McDonald’s adózási gyakorlatait is vizsgálja többek között, mi, Szocialisták és Demokraták kérjük, hogy a TAXE különbizottság kapjon azonnali hozzáférést az összes adómegállapítással kapcsolatos információhoz.

“Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker a legmagasabb prioritást adta az adóelkerülés elleni harcnak. Most itt az alkalom, hogy valóra váltsa az ígéretét."

logo

Ez a honlap “balra nyílik”. Arról ad számot, miként képviselem a magyar választók akaratát ebben a politikai hangyabolyban.
Nincs varázspálca, nincs tévedhetetlen egyén, nincs tévedhetetlen közösség sem. Értékek és érdekek tengerén kell eligazodni.

Social media


KAPCSOLAT

CÍM
Európai Parlament ASP 10G146
Rue Wiertz/Wiertzstraat 60. B-1047 Brüsszel
E-MAIL
tibor.szanyi@europarl.europa.eu