Szanyi Tibor: Hamarosan indulhatnak a növekedést és a munkahelyteremtést szolgáló beruházások Európában

Az Európai Parlament is megfogalmazza véleményét a 315 milliárd eurós, ún. Juncker tervvel kapcsolatban és az annak hátterét képező alapról. Ennek egyik mérföldköveként a Gazdasági és Monetáris-, illetve a Költségvetési bizottságok közös jelentést fogadtak el hétfőn. "Hosszú és tartalmas vita előzte meg a hétfői szavazást, melynek szociális szempontból az az elsődleges eredménye, hogy végre a társadalmi hasznosságot a pusztán gazdasági megfontolások elé helyezte!"- véli Szanyi Tibor. Az EP-képviselő szerint a beruházás-ösztönzés és munkahelyteremtés új mérföldkövet jelent, melynek szocialista gyökere megkérdőjelezhetetlen. Az összeg maga nem elegendő minden probléma megoldására, azonban a megközelítés egy jó eszköz lehet a korábbi megszorító politikával ellentétben- hangsúlyozta Szanyi.

A Gazdasági és Monetáris (ECON), valamint a Költségvetési Bizottságok (BUDG) közös jelentéséről több parlamenti szakbizottság is véleményt formált. Az EP Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága (AGRI) részéről Szanyi Tibor EP-képviselő kapta azt a feladatot, hogy a szocialisták- és demokraták frakciója javaslatait összehangolja. Az elkészült véleményt a mezőgazdasági szakbizottság nagy többséggel szavazta meg múlt heti ülésén.

A vélemény kialakítása során a mezőgazdaság- és a vidékfejlesztéssel kapcsolatos elemek beemelése volt az elsődleges cél, ezzel biztosítva növekedést és munkahelyteremtést a vidéki térségekben is. A tárgyalások során a Szocialisták- és Demokraták frakciója (S&D) javaslatai: mint például a krízis negatív hatásainak ellensúlyozása vidéki térségekben, a kockázatos projektek szélesebb körű lehetősége, a szélessávú internettel kapcsolatos beruházások és a regionális projektek ügye mind elfogadásra kerültek az európai parlament frakcióinak többsége által. A képviselő javaslatára rehabilitálásra kerülhetnek a falu-, illetve szociális szövetkezetek, mely eszközök segítségével a vidéki térségek élete újjáéleszthetővé válik. "Mindezeket úgy kell megvalósítani, hogy a közösségi- és magán beruházások között egészséges egyensúlyt teremtünk, és hogy az adminisztratív terheket nem növeljük. Alapvető cél, hogy munkahelyeket őrizzünk meg, emellett minőségi- és hosszútávon fenntartható munkahelyeket teremtsünk ezekkel az eszközökkel. Az említett folyamatokba a vidéki közösségeket is aktívan be tudjuk majd vonni."- véli Szanyi Tibor.

Az Európai Bizottsági javaslatával ellentétben az Európai Parlament illetékes szakbizottságai úgy vélik, hogy a Horizon2020 és az Európai Összekapcsolódási Eszközből nem szabad forrásokat elvonni. A Szocialisták és Demokraták Frakciója szerint az Európai Beruházási Bank kulcsszerepet játszik ebben az új megközelítés kivitelezésében, mely által olyan magas hozzáadott értékű projektek lesznek elérhetőek, mint például a szélessávú internet- vagy az energiahatékonyság növelését célzó beruházások. A sikeres végrehajtásához az Európai Bizottságnak egy beruházási útmutatót kell készítenie a legjobb projektek azonosíthatósága érdekében.

"Döntsd a tőkét! Humán projektekbe! A nehéz sorsú térségekbe!" - Szanyi szerint ez a szándék körvonalazódik az Európai Parlament véleményében.

logo

Ez a honlap “balra nyílik”. Arról ad számot, miként képviselem a magyar választók akaratát ebben a politikai hangyabolyban.
Nincs varázspálca, nincs tévedhetetlen egyén, nincs tévedhetetlen közösség sem. Értékek és érdekek tengerén kell eligazodni.

Social media


KAPCSOLAT

CÍM
Európai Parlament ASP 10G146
Rue Wiertz/Wiertzstraat 60. B-1047 Brüsszel
E-MAIL
tibor.szanyi@europarl.europa.eu