Az országok többnyire nem érzékelnek semmiféle visszaélést – változásra van szükség a vállalati adórendszerben

Az Európai Parlament adóügyi külön bizottsága (TAXE) mai ülésén többek között megvitatta a Belgiumba, Luxembourgba, Svájcba, Írországba, Hollandiába és az Egyesült Királyságba tett küldöttségi látogatásának eredményeit.

Szanyi Tibor, az S&D frakció európai parlamenti képviselője kijelentette:

Bár sokan mutattak nyitottságot arra, hogy együtt változtassanak a vállalati adózási szabályokon, megdöbbentő, hogy a vizsgált országokban a témáért felelős vezetők nagy része nem érzékelt semmiféle visszaélést. Azzal érvelnek, hogy a vállalatokra szabott adóelkerülési modellek "nem illegálisak". Azonban ez nem változtat azon a tényen, hogy ezeken a modelleken keresztül olyan kiskapukat hoztak létre szándékosan, melyek aktívan károsítanak más tagállamokat.

Szintén nem meggyőző az a sokszor ismételt érv, miszerint a kevés természeti kinccsel rendelkező kis országok csak a vállalatok számára vonzó adótörvényekkel tudnak jövedelemhez jutni. Az Egységes Piacon a tagállamok között tisztességes versenyre van szükség, valamint a tagállamoknak tartózkodniuk kell minden olyan intézkedéstől, mely veszélyeztetheti az Unió céljainak elérését. Amely ebben az esetben a jogtalan adódömping beszüntetését jelenti. A közös adóalap elengedhetetlen ahhoz, hogy felszámoljuk a nemzeti adórendszerek joghézagjait, melyeket részben szándékosan hoztak létre.

Csak ez biztosíthatja, hogy a vállalatok nem vonnak le mindenfélét az adóköteles jövedelmükből. Következő lépésként kell, hogy ezt kövesse a megfelelő minimum adókulcs bevezetése. A végső célunk, hogy az állam által szervezett adódömping ne csak illegitim legyen, de jogtalanná is váljon.

Szanyi Tibor, az S&D frakció képviselője hozzátette:

Ha nem is látogattunk el az összes EU tagállamba, csak a 6 legszimbolikusabb országba, a küldetések akkor is nagyon hasznos voltak. Megmutatták, hogy eddig az adóügyi szabályok egy nyitott harcteret jelentettek, ahol mindent bevetettek azért, hogy befektetőket és jövedelmet szerezzenek meg más országok elől.

Ez a módszer a fejlődő országok és sok EU tagország adóbevételeinek kárára fejlődött ki. Ennek a rendszernek a megváltoztatása nagyban múlik egy új, adóigazságosságon és méltányosságon alapuló program támogatásán a polgárok és adófizetők részéről, akiket jelenleg sok országban nehéz adóterhek sújtanak.

Ahogy azt láttuk a meglátogatott országokban, főleg a baloldal és a civil szervezetek foglalkoznak komolyan az adóelkerülés elleni harccal. A LuxLeaks előtérbe hozta a problémát, olyan módon, hogy már mindenki láthatja: meztelen a király.

Amennyiben nem ragadjuk meg a LuxLeaks kirobbanásával teremtődött lehetőséget egy új adózási kultúra bevezetésére, felszínes változásokat fogunk csupán elérni, a szükséges strukturális váltás helyett.

logo

Ez a honlap “balra nyílik”. Arról ad számot, miként képviselem a magyar választók akaratát ebben a politikai hangyabolyban.
Nincs varázspálca, nincs tévedhetetlen egyén, nincs tévedhetetlen közösség sem. Értékek és érdekek tengerén kell eligazodni.

Social media


KAPCSOLAT

CÍM
Európai Parlament ASP 10G146
Rue Wiertz/Wiertzstraat 60. B-1047 Brüsszel
E-MAIL
tibor.szanyi@europarl.europa.eu