Szanyi Tibor: “Több ambícióra és nagyobb elköteleződésre van szükség az adókijátszás elleni harcban”

 

Tegnap, az Európai Parlamentben tartott meghallgatás során az S&D frakció képviselői üdvözölték Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Pierre  Moscovici biztos ismételt kötelezettségvállalását, hogy véget vetnek az EU-ban meglévő agresszív adógyakorlatoknak.

 

Szanyi Tibor, az S&D frakció nemzeti adóügyi szóvivője kijelentette:

 

“A tegnapi meghallgatás megmutatta, hogy az adóügyi különbizottság[1] munkája kézzel fogható eredményeket hoz. Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke elismerte, hogy a multinacionális vállalatok jelenlegi adóoptimalizáló rendszere igazságtalan és hogy egy átfogó jogi keretet kell felállítani az méltányos vállalati adózásért." Ez összhangban van a szociáldemokraták követeléseivel.

 

Mind az Adóügyi Különbizottság (TAXE) jelentése, mind az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Ügyek Bizottságának (ECON) jogalkotási jelentése tartalmaz ajánlásokat az Európai Bizottság számára egy átfogó csomag létrehozására az agresszív adótervezés ellen. Azt kell elérni, hogy a vállalatok ott fizessenek adót, ahol a profitra szert tesznek.

 

Annak is lesz következménye, hogy számos multinacionális vállalat visszautasította a különbizottság előtt való megjelenést. Egy kijelölt parlamenti bizottság ilyen nyílt semmibe vétele nem maradhat válasz nélkül. Míg nem változik a hozzáállásuk az Amazon, a Facebook, a Google, az Ikea, a Phillip Morris és a McDonald's állandó európai parlamenti belépési engedélyeit visszavonjuk. Azok, akik nem tisztelik a közérdeket egyértelműen alkalmatlanok arra, hogy lobbistaként belépjenek az Európai Parlamentbe.

 

Szanyi Tibor, az S&D frakció nemzeti adóügyi szóvivője hozzátette:

 

Jean-Claude Juncker mai maghallgatását követően, az Európai Bizottság elnökének politikai és személyes hitele, amely alapján mi, európai szociáldemokraták támogattuk őt, megmaradt. Ugyanakkor, az Európai Bizottságnak nagyra törőbbnek kell lennie az adóigazságtalanságot beszüntető intézkedéseit illetően. Többé nem elfogadható, hogy a kis- és középvállalkozások és az egyes polgárok viseljék a nagy adóterheket, míg a multinacionális vállalatok nevetségesen alacsony összeget fizetnek.

 

Szintén felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy adjon hozzáférést azokhoz a dokumentumokhoz, melyek segítenek megérteni, hogy ki akadályozza az előrelépést az adózás területén az EU-ban. Véget kell vetnünk a titkolózásnak, amely lehetővé tette a jelenlegi adódzsungel létrejöttét.

 

Szanyi Tibor, az S&D frakció nemzeti adóügyi szóvivője összegezve elmondta:

 

E bizottság meghallgatásai során újra és újra  ugyanarra az egyszerű megállapításra jutunk vissza: nagyobb átláthatóságra van szükség az adózás területén. Ez nagyobb transzparenciát jelent az Európai Bizottság és a tagállamok részéről, megosztva kulcsfontosságú dokumentumokat a bizottságunkkal, amelyeket már számos alkalommal kértünk. Valamint nagyobb átláthatóságot jelent szélesebb körben is: a vállalatoktól kezdve, aki közzéteszik pénzügyi beszámolójukat és befizetik az adójukat minden országban, odáig, hogy világos és elfogadott definíciónk van arról, hogy mit is jelent az "adóparadicsom".

 

Miután a LuxLeaks napvilágra került, láttuk, hogy mi történik ha túl sok a titkolózás és kevés a transzparencia. A tagállamok káros adóversenyben vannak egymással, titkos adóegyezményeket kötnek,  melyek aláássák szomszédaik adóalapjait.

 

Néhány óriás multinacionális vállalat összetett és áttekinthetetlen struktúrákon keresztül mozgatja a nyereségeit, míg az adóteher egyre nagyobb része esik a kkv-kra. Ez nem mehet így tovább. Éppen ezért a szociáldemokrata európai parlamenti képviselők felszólítják a Bizottságot, a tagállamokat és a vállalkozásokat is, hogy biztosítsanak nagyobb átláthatóságot az adózás területén.[1] TAXE: Feltételes adómegállapítások és jellegükben vagy hatásukban hasonló egyéb intézkedések különbizottsága

logo

Ez a honlap “balra nyílik”. Arról ad számot, miként képviselem a magyar választók akaratát ebben a politikai hangyabolyban.
Nincs varázspálca, nincs tévedhetetlen egyén, nincs tévedhetetlen közösség sem. Értékek és érdekek tengerén kell eligazodni.

Social media


KAPCSOLAT

CÍM
Európai Parlament ASP 10G146
Rue Wiertz/Wiertzstraat 60. B-1047 Brüsszel
E-MAIL
tibor.szanyi@europarl.europa.eu