Szanyi Tibor: "Európai minimálbért!"

2015. szeptember 18-án Szanyi Tibor EP-képviselő és Gúr Nándor országgyűlési képviselő Szabadkai János meghívására részt vett az MSZP Foglalkoztatási és Munkás és Érdek-képviseleti Tagozatának ferencvárosi rendezvényén.

Az este legfőbb témája az európai minimálbér és az európai minimálnyugdíj voltak. Szanyi Tibor előadásában kifejtette, hogy a Magyar Szocialista Pártnak régi törekvése, hogy a minimálbér nettó összege érje el a létminimumot.

A béremelés igényének alapja, hogy a vásárlóértéken számított magyar életszínvonal az EU-átlag 66 százaléka. Ugyancsak vásárlóerő-paritáson mérve az EU minimálbéreit, illetve az ezekhez köthető gazdasági összteljesítménnyel súlyozottan az óránkénti magyar minimálbérnek 1426 forintnak kellene lennie. Ez bizony jóval magasabb, mint a mai realitás, azaz 604 forint.

Sikerként könyvelhető el az a tény, hogy az Európai Parlament 2016 során hangsúlyosan foglalkozik majd ezzel a témakörrel.

Szanyi Tibor beszámolt az ún. TAXE bizottság legújabb jelentéséről, miszerint a legnagyobb adóelkerülő vállalatok (az Amazon, a Facebook, a Google, az Ikea, a Phillip Morris és a McDonald's) lobbistáit kitiltják az európai parlamentből mindaddig, amíg nem mutatnak együttműködő magatartást.

A fő cél az, hogy a vállalat ott adózzon, ahonnan a jövedelme származik, ne pedig különböző trükkök segítségével gyakorlatilag megkárosítsa az országokat. Szanyi Tibor szemléltetésként elmondta, hogy a vállalatok által így be nem fizetett összegből bővel lehetne fedezni Európa éves energiafogyasztását.

Gúr Nándor, országgyűlési képviselő kifejtette, hogy a jelenlegi kormány sikerpropagandája hazugságokon és féligazságokon alapszik. Valóban nőttek a reálbérek, csak éppen a legfelső jövedelmi rétegekben. A minimálbér ma átszámolva 5.000 Ft-tal ér kevesebbet, mint 2010-ben. Egyre szélesebbre nyílik az olló a létminimum és a minimálbér között, és hogy ezt a kellemetlen adatot elleplezzék, a jövőben már nem is végeznek létminimumszámítást.

Éppen ezért a Magyar Szocialista Pártnak –európai segítséggel– bérharcot kell vívnia a társadalmi szolidaritás jegyében. Ezért nem engedhetjük meg, hogy a minimálnyugdíj 50.000 Ft alatt legyen (szemben a mai 28.500 Ft-tal), a minimálbér érje el a nettó 100.000 Ft-ot, a 6 éve befagyasztott köztisztviselői illetményalapot is emelni kell. Ennek fedezete pedig ott van a költségvetésben, csak nem Matolcsy György jegybankelnöknek kell adni festményvásárlásra, vagy stadionépítésre.

Ezen lépések megtételével 1,3 millió fő életszínvonalán lehet javítani. Az MSZP-nek ezt az utat kell követnie, szemben a fideszes szűk körben osztogató politikájával.

logo

Ez a honlap “balra nyílik”. Arról ad számot, miként képviselem a magyar választók akaratát ebben a politikai hangyabolyban.
Nincs varázspálca, nincs tévedhetetlen egyén, nincs tévedhetetlen közösség sem. Értékek és érdekek tengerén kell eligazodni.

Social media


KAPCSOLAT

CÍM
Európai Parlament ASP 10G146
Rue Wiertz/Wiertzstraat 60. B-1047 Brüsszel
E-MAIL
tibor.szanyi@europarl.europa.eu