Új korszak kezdődött az adódömping elleni harcban

Nyolc hónap munkája után végre megszavazta az Európai Parlament adóügyi különbizottsága (TAXE) a feltételes adómegállapításokról szóló jelentést. "Az eddigi munkánk célja az volt, hogy egy igazságos és átlátható nagyvállalati adózási rendszert alakítsunk ki Európában" – jelentette ki az október 26-i döntéssel kapcsolatban a jelentést készítő Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő.

A jelentés hamarosan az EP plenáris ülése elé kerül, de az Európai Bizottság feltételes adómegállapításról szóló határozata is azt mutatja, hogy egy új korszak vette kezdetét az tagállamok által szervezett adódömpinggel folytatott harcban. A határozattal, amely megállapította, hogy például Luxemburg szelektív adóelőnyt biztosított a Fiatnak, valamint Hollandia a Starbucksnak, egyértelművé tette a Bizottság: az ilyen és ehhez hasonló gyakorlatok az állami támogatásra vonatkozó szabályok értelmében jogellenesek.

A Bizottsági határozat és a parlamenti jelentés várható elfogadása új dimenziót nyit az adóelkerülés ellen folytatott harcban, ahol végre felszámoljuk a tagállamok által szervezett adóelkerülési modelleket. Egy igen fontos győzelem lesz ez a becsületes adófizetők számára, ide értve a kis- és középvállalkozásokat is - húzta alá a szocialista politikus.

Azonban a végső cél eléréséhez, vagyis ahhoz, hogy a vállalatok ott fizessék meg az adót, ahol a nyereségük keletkezett, a társasági adózásra vonatkozó teljes jogi keret létrehozása szükséges. Szanyi Tibor kiemelte, az EP adóügyi külön bizottságának póttagjaként ezért támogatom a közös társaságiadó-alap és a vállalatok számára kötelező országonkénti jelentéstétel bevezetését.

A Fiat és Starbucks esete is bebizonyította, hogy a tagállamok vállalatokért és profitért folytatott agresszív adóversenye ma még norma az EU-ban. Csak a megfelelő jogi keret létrehozásával tudjuk igazságosabbá, átláthatóbbá és az állampolgárok számára elfogadhatóvá tenni az európai adórendszert - hangsúlyozta a szocialista EP-képviselő.

logo

Ez a honlap “balra nyílik”. Arról ad számot, miként képviselem a magyar választók akaratát ebben a politikai hangyabolyban.
Nincs varázspálca, nincs tévedhetetlen egyén, nincs tévedhetetlen közösség sem. Értékek és érdekek tengerén kell eligazodni.

Social media


KAPCSOLAT

CÍM
Európai Parlament ASP 10G146
Rue Wiertz/Wiertzstraat 60. B-1047 Brüsszel
E-MAIL
tibor.szanyi@europarl.europa.eu