Szanyi Tibor, Gúr Nándor: Bérharcot az európai minimálbérért!

A két szocialista politikus október 30-án tartott közös sajtóbeszélgetést. Az MSZP EP-képviselője kifejtette, hogy Magyarországon kirívóan magas a munkások kizsákmányolása. Mint ahogy arra Szanyi Tibor rámutatott, Európa központi részén 10 euró körüli a minimális órabér, addig Magyarországon 2, közmunka esetén pedig 1. A dolgozók kizsákmányolását tükrözi az is, hogy a GDP és egyéb mutatók alapján végzett számítások alapján az 1450 Ft-os minimálbér helyett ennek kevesebb, mint felét, 605 Ft-ot kapnak a dolgozók.

Szanyi Tibor kifejtette, hogy mind a magyar, mind az európai baloldal egyik új jelszavának az adóigazságnak kell lennie. Tarthatatlan az az állapot, hogy a multinacionális cégek a magyar dolgozók segítségével elért profitjuk után szemérmetlenül keveset adóznak különféle számviteli eszközök segítségével, míg a bérekről az utolsó fillér adót is behajtják. Mint elmondta, a 10 legnagyobb magyarországi vállalat kevesebb, mint 1 százaléknyi adót fizet. Épp az ilyen visszásságok ellen alakult meg az Európai Parlament TAXE bizottsága, mely különbizottságként kezdte működését, de a szocialista képviselő lát esélyt rá, hogy a grémium állandó jelleggel folytassa munkáját. Szanyi Tibor arról is beszámolt, hogy a Google, Facebook és egyéb cégek Európában évente a magyar GDP húszszorosának megfelelő adót nem fizetnek be, ez 2000 milliárd euró. A fő cél Szanyi szerint, hogy ennek a hatalmas összegnek minimum a felét sikerüljön beszedni.

Szanyi Tibor mindezek mellett arról is szólt, hogy Európa keleti felének hallatlanul sokat segítene, ha az élelmiszerek áfáját 0-5 százalékra lehetne csökkenteni.

Gúr Nándor, szocialista országgyűlési képviselő szerint Magyarországon bérharcot kell folytatni. Elmondta azt is, hogy a párt béremelésre vonatkozó javaslatát konzervatív illetve liberális oldalról leginkább annak finanszírozhatóságát kritizálják. A szocialista politikus kifejtette: az, hogy a nettó minimálbér 100 ezer Ft-ra emelkedjen, a költségvetésnek 200 milliárd Ft-os többletkiadást jelent. Gúr Nándor több forrásról is beszámolt, melyek segítségével az MSZP által kezdeményezett béremelési javaslat megvalósítható. Ide tartozik pl. a GDP növekedése, a feketegazdaság kifehérítése, az adó- és vámhátralékok behajtása, a bürokrácia forrásigényének csökkentéséből, illetve látványberuházások helyett az emberekre kell fordítani a pénzt.

A képviselő azt is elmondta, hogy bár a kormány sikerpropagandája a minimálbér növekedéséről szól, de ez valójában csak bruttó növekedés. Sajnos ma a magyar minimálbér 4-5 ezer Ft-tal ér kevesebbet, mint 5 évvel ezelőtt. Ennek oka, hogy hiába nőtt a bruttó összeg 43 százalékkal, ez nettóban csak 14 százalék, az infláció és az áremelkedés miatt azonban lényegében nem sokat ér.

logo

Ez a honlap “balra nyílik”. Arról ad számot, miként képviselem a magyar választók akaratát ebben a politikai hangyabolyban.
Nincs varázspálca, nincs tévedhetetlen egyén, nincs tévedhetetlen közösség sem. Értékek és érdekek tengerén kell eligazodni.

Social media


KAPCSOLAT

CÍM
Európai Parlament ASP 10G146
Rue Wiertz/Wiertzstraat 60. B-1047 Brüsszel
E-MAIL
tibor.szanyi@europarl.europa.eu