Szanyi Tibor: A nemzetközi vállalatok és egyes EU-tagországi kormányok közös adó-trükközése ellen felállított európai parlamenti különbizottság megerősített mandátummal folytatja munkáját

Az Európai Parlament különbizottsága, amely az adóelkerülést vizsgálja Európa szerte új, kiszélesített mandátumot kapott munkája folytatásához további hat hónapra. Erről 2015. december 2-án döntöttek a frakcióvezetők és az Európai Parlament elnöke. Az S&D frakció által előkészített új mandátumról a mai napi plenáris ülésen fog szavazni az Európai Parlament is.

Az S&D frakció nemzeti adóügyi szóvivője, Szanyi Tibor elmondta:

„Elégedett vagyok azzal, hogy az összes képviselőcsoport elfogadta a TAXE bizottság mandátumának megújításáról szóló javaslatunkat. Most már nem csak hogy tovább folytathatja munkáját a különbizottság, de vizsgálódása egy sokkal erősebb mandátumon alapszik majd.”

Az új mandátum nem csak azt biztosítja, hogy zökkenőmentesen és azonnal folytathassuk munkánkat, de lehetővé teszi, hogy nagyobb nyomást gyakoroljunk az Európai Bizottságra és a tagállamok kormányaira. A TAXE I bizottság munkájának befejezése mellett, mint például a kormányok által eddig visszatartott dokumentumok vizsgálata, vagy a nemzetközi vállalatok meghallgatásainak értékelése, a bizottsági munka hangsúlya azon lesz, hogy kritikus szemmel kövessük nyomon a TAXE I bizottság végső jelentésében megfogalmazott ajánlások végrehajtását - tette hozzá a szocialista képviselő.

„Mi már letettük az asztalra a diagnózist illetve az átfogó kezelési ajánlást a szükséges ellenintézkedésekhez. Ilyen például az, hogy a nemzetközi vállaltok országonként legyenek kötelesek színt vallani, hogy ott mennyi volt a jövedelmük és mennyit adóztak? Most az Európai Bizottságon és a tagállamokon a sor, hogy bevezessék a hatékony szabályokat a trükkös adózási gyakorlatok megfékezésére” - húzta alá Szanyi Tibor.

logo

Ez a honlap “balra nyílik”. Arról ad számot, miként képviselem a magyar választók akaratát ebben a politikai hangyabolyban.
Nincs varázspálca, nincs tévedhetetlen egyén, nincs tévedhetetlen közösség sem. Értékek és érdekek tengerén kell eligazodni.

Social media


KAPCSOLAT

CÍM
Európai Parlament ASP 10G146
Rue Wiertz/Wiertzstraat 60. B-1047 Brüsszel
E-MAIL
tibor.szanyi@europarl.europa.eu