Szanyi Tibor: Újabb csapást mért az Európai Parlament a multik adóelkerülési gyakorlatára

Az Európai Parlament tegnap nagy többséggel (500 mellette – 122 ellene) zöld utat adott az agresszív adótervezés elleni intézkedéseknek, mely eddig évente euró milliárdokkal csökkentette a tagállamok nemzeti költségvetéseit.

A tegnap elfogadott jelentés megmutatta az Európai Parlament és az európai állampolgárok eltökéltségét olyan jogszabályi változások iránt, melyek véget vetnek a multinacionális vállalatok adóelkerülési gyakorlatainak. Azzal, hogy EU-s szintű szabályozást vezetünk be, megállíthatjuk a nagy vállalatok ügyeskedéseit és azt, hogy a határok között ugrálva szinte nullára csökkentsék a végül fizetendő adójuk összegét.

A "LuxLeaks" botrány megmutatta, hogy milyen mértékben is bújtak ki a multik az adófizetés kötelezettsége alól. Ezen elsíbolt összegeket azonban iskolák, kórházak építésére vagy épp az államadóság csökkentésére is lehetett volna használni - húzta alá Szanyi Tibor, szocialista EP-képviselő. Azzal továbbá, hogy nagyobb védelmet nyújtunk a közérdekű bejelentőknek is és kötelezővé tesszük a vállalatok számára, hogy tegyék közzé hol és mennyi nyereségre tettek szert, elindulhatunk végre az adóigazságosság útján.

„A jelentés adóigazságosság megvalósítására javasolt ajánlásai teljes egészében összhangban vannak a TAXE bizottság jelentésével, melyet nagy többséggel egy hónapja fogadott el az Európai Parlament.” - tette hozzá Szanyi Tibor, a TAXE bizottság póttagja.

Ez a két jelentés együtt képzi az alapját annak az ütemtervnek, mely mentén fenntartjuk az Európai Bizottságra és az Európai Unió Tanácsára gyakorolt nyomást, hogy tényleges és hasznos változásokat érjünk el az európai adópolitikán. Ezeket az ajánlásokat most konkrét jogalkotási javaslatokká kell formálni a megadott időkereten belül és rövid időn belül el kell őket fogadni, hogy mostantól a multik is megfizessék Európa-szerte a rájuk eső adóösszeget – emelte ki a szocialista politikus.

Többek között a következő ajánlásokat tette a jelentés az adópolitikák átláthatóságának, összhangjának és konvergenciájának javítása érdekében:

  • Minden ágazatban kötelező, nyilvános országonkénti jelentéstétel a multinacionális vállalatok részéről az átláthatóság biztosítása érdekében.
  • Közös konszolidált társaságiadó-alap (KKTA) – egyetlen szabálycsomag nemzetközi vállalatoknak az EU-n belüli adóköteles nyereség kiszámításához.
  • Védelem a közérdekű bejelentők számára.
  • Az „adóparadicsomok” közös és kötelező érvényű fogalom-meghatározása.
  • Az adóparadicsomokat igénybe vevő vállalatok elleni intézkedések.
  • Az adó-megállapításokkal kapcsolatos automatikus információcsere minden adó-megállapításra történő kiterjesztése és bizonyos mértékű nyilvánosságra hozatala.
  • Az új adóintézkedések kötelező bejelentése.
  • Ellenőrzött külföldi társaságokra vonatkozó szabályok az alacsony adómértékű vagy adómentes országokban elhelyezett nyereség tényleges megadóztatásáért.
  • A társasági adózás magatartási kódexével foglalkozó tanácsi csoport mandátumának erősítése és tevékenysége átláthatóságának javítása.
logo

Ez a honlap “balra nyílik”. Arról ad számot, miként képviselem a magyar választók akaratát ebben a politikai hangyabolyban.
Nincs varázspálca, nincs tévedhetetlen egyén, nincs tévedhetetlen közösség sem. Értékek és érdekek tengerén kell eligazodni.

Social media


KAPCSOLAT

CÍM
Európai Parlament ASP 10G146
Rue Wiertz/Wiertzstraat 60. B-1047 Brüsszel
E-MAIL
tibor.szanyi@europarl.europa.eu