Ne áltassuk magunkat, pár évtizeden belül a fél világ simán meg tud főni!

Melyek voltak az európai szocialisták javaslatai a párizsi klímacsúcs előtt?

Csak olyan egyezménynek van értelme, amely mindenkire kiterjed, azaz egyetlen ország sem vonhatja ki magát belőle. Ez látszólag teljesült, hiszen elvben mindenki áldását adta a Párizsban megfogalmazott célokra, azonban az egyezmény aláírása csak 2016 április 22-től lesz lehetőség, egy éven át. Magyarul: 2017 közepén fogjuk látni, vajon tényleg mindenki csatlakozott-e?

Az EU töltsön be vezető szerepet! Ez jelenleg adottnak tekinthető, a célok megfogalmazásában az EU tagadhatatlanul a legmarkánsabb szereplő, valódi igazodási pont. Ennek a szerepnek a hitelességét az adhatja meg, ha a vállalásokat az EU minden tagországa maradéktalanul és időben teljesíti. E téren Magyarország a gyávák közé tartozik.

Fontos feladat annak előmozdítása, hogy a Világ feltörekvő gazdaságai még véletlenül se járják be azt az utat, amelyet a mai fejlett országok megtettek, azaz a növekedés nagy szennyező hatását kerüljék el! Ennek érdekében a fejlődő országokban komoly beruházások szükségesek, nyugati finanszírozásban. E téren még sok a teendő.

El akarjuk kerülni a klíma-menekültek vándorlását. Nem utolsó sorban a mai szíriai helyzetnek is vannak klimatikus okai, azaz Szíria nagy részén majdnem egy évtizede nem esett eső. Észak sürgősen nyújtson segítséget Délnek! Ebben megszületett az egyetértés.

Aktív párbeszéd. Az érdekelt felek ma még nincsenek a tárgyalóasztalnál, egyelőre a kormányok fogadkoznak. Az európai tapasztalatok szerint ez viszont kevés. Az összes szereplő meggyőzése szükséges. A Világ tudósainak 98 %-a emberi tényezőkre vezeti vissza a klímaváltozást, a cselekvésre hivatott cégek, települések, közösségek nagy része viszont nem tudja, mit is kell tennie?

Mit tesz Európa?

A fő projekt az Energia Unió!

Biztonság és szolidaritás. Konkrétan összehangolt import, az egyoldalú függések oldása a minél több helyről való beszerzés révén. Hosszabb távon azonban az önellátás lehet a kívánatos cél.

Rugalmasan összekapcsolt hálózatok. A monopolhelyzetek lebontása, a versengő piac élénkítése a legfontosabb. A jelenlegi tagállami önállóság korlátot jelent, viszont ez esetben is szükséges a közösen elfogadott és mindenhol érvényes jogszabályok kialakítása.

Csökkenteni a keresletet. Ennek elsődleges eszköze az energiahatékonyság javítása. A mai technikai szinten is igaz, hogy az egy m2 épített felületre eső energiafogyasztás a jelenlegi szint egynegyedére csökkenthető.

Dekarbonizáció. Véget kell vetni a széndioxid-okádó tevékenységeknek. Bőven elegendő az a széndioxid, amit a természet produkál az ember, az állatok és a természetes tüzek révén. Semmit ne legyen szabad a föld alól felszínre hozni, ami többlet-széndioxidot eredményez. A szén korszakának már vége, fejezzük be az olaj és a gáz korszakát is!

Technológia. A ma ismert technológiák szerinti mérleg alapján kimondható, hogy nincs szükség az ‘ördög ürülékére’ (copyright Ferenc pápa), vagyis a föld alól előbányászott energiaforrásokra éppúgy, mint a biztonsági okokból egyre dráguló atomenergiára sem. Ma már a kutatásra fordított összegek eredményesebben tudnak hasznosulni, mint a bekövetkezett baj kezelésének ráfordításai. Egy eurónyi kutatás többet hoz, mint amennyi bajt egy másik euró révén el tudunk hárítani, takarítani!

Mit hozott Párizs?

A fő célban való egyetértést. Az iparosodás kezdete, de leginkább a meteorológiai mérések születéséhez (1880) képest a Föld átlagos hőmérséklete ne legyen 2 C foknál nagyobb, de inkább csak 1,5 fokkal magasabb!

Másodlagos cél az alkalmazkodóképesség növelése. Ebben is egyetértés született. Ennek eszköze a beruházások növelése, több száz milliárd eurós nagyságrendben.

Harmadlagos cél a finanszírozás összehangolása. Az akarat előállt, a végrehajtás konkrétumai ugyanakkor ködbe vesznek.

Összegezve:‘COP21 Párizs’ az nem egy amerikai film címe, és a szokásos happy end sincs kőbe vésve. Bár valóban nagy dolog az alapvető egyetértés, mert eddig ennek ténylegesen híján voltunk, mindazonáltal a megoldáshoz vezető kilométerek csupán első métereit tettük meg. Ez a mostani megállapodás egy esély alapja, de nem több! Minden molekulányi plusz széndioxid, minden feleslegesen elautókázott kilométer eddig is csak a nyári izzadtságcseppjeinket szaporította. Minden pazarlóan fűtött lakás minden téli perce a nyári hőguta perceit hosszabbítja.

Vállalásom: az EP környezetvédelmi bizottságának (ENVI) főtagjaként az olcsó, de takarékosan használt megújuló energiaforrásokra támaszkodó megoldásokat fogom elősegíteni, s felesküszöm a szén, az olaj, a gáz föld alatt tartása, valamint az atomhasadáson alapuló technológiák múlt időbe tétele érdekében.

Szanyi Tibor

A klímakonferencián készült képgaléria itt tekinthető meg.

logo

Ez a honlap “balra nyílik”. Arról ad számot, miként képviselem a magyar választók akaratát ebben a politikai hangyabolyban.
Nincs varázspálca, nincs tévedhetetlen egyén, nincs tévedhetetlen közösség sem. Értékek és érdekek tengerén kell eligazodni.

Social media


KAPCSOLAT

CÍM
Európai Parlament ASP 10G146
Rue Wiertz/Wiertzstraat 60. B-1047 Brüsszel
E-MAIL
tibor.szanyi@europarl.europa.eu