Szanyi kapitány az áfacsalások elleni harc egyik főtárgyalója lett

Gazdaságpolitikai befolyást épített ki magának és a baloldalnak az Európai Parlamentben Szanyi Tibor szocialista képviselő.

Szanyi Tibor már a jelenlegi ciklus elején az Európai Parlament S&D (Szocialisták és Demokraták) frakciójának akkor soros főtárgyalója lett a tagországi gazdaságpolitikák összehangolását végző ún. Európai Szemeszter folyamatban.

Meggyőződésem, minden politikai változás azzal kezdődik, hogy először átszerkesztjük a vonatkozó szótárakat és szöveggyűjteményeket – mondta a hvg.hu munkatársának Szanyi Tibor.

Ezt követően az EU költségvetés legnagyobb tételét jelentő Közös Mezőgazdasági Politika pénzügyi kérdéseit tárgyaló kulcsfontosságú jelentések összeállításában képviselte frakcióját. Szanyi nevét megtaláljuk két magas presztízst jelentő különbizottságban is, azaz a nemzetközi nagyvállalatok adóelkerülését feltáró ún. Lux-Leaks (TAXE I. és II.), illetve a gépkocsigyártók kibocsájtást manipuláló ügyeit vizsgáló ún. VW (EMIS) testületekben.

Nemrégiben az EP szocialistái Szanyit tették meg főtárgyalójuknak az ÁFA-visszaélések elleni küzdelem idei parlamenti jelentése tekintetében. A napokban Szanyi ezt is megfejelve szerezte meg az EU versenypolitikai helyzetéről szóló 2015-ös jelentés immár európai parlamenti főtárgyalói szerepkörét.

Ennek az általam vitt, illetve befolyásolt portfóliónak az a sajátos aktuális értéke, hogy az EU most lát neki az 1993-ban még átmenetinek szánt áfa-rendszerének korszerűsítéséhez, most hullott le a lepel bizonyos nagyvállalatok és kormányok adóelkerülési összejátszásáról, és most omlott ránk az újabb off-shore botrány, ami önmagában a legnagyobb versenyképességi kihívásokat érinti - nyilatkozta a szocialista politikus.

Szanyi nevére bukkanunk három befolyásos európai parlamenti gazdasági 'klubban' is, azaz a baloldali Social Europe társaságban, az reálgazdasági ügyekre fókuszáló Kangaroo Group-ban és a külpolitikai ihletettségű frakcióközi Spinelli Group-ban is.

A képviselői aktivitást automatizáltan figyelő ún. MEP-ranking az élbolyt jelentő legjobb 30 képviselő közé sorolja Szanyit a 751 tagot számláló EP-ben.

Forrás:hvg.hu
logo

Ez a honlap “balra nyílik”. Arról ad számot, miként képviselem a magyar választók akaratát ebben a politikai hangyabolyban.
Nincs varázspálca, nincs tévedhetetlen egyén, nincs tévedhetetlen közösség sem. Értékek és érdekek tengerén kell eligazodni.

Social media


KAPCSOLAT

CÍM
Európai Parlament ASP 10G146
Rue Wiertz/Wiertzstraat 60. B-1047 Brüsszel
E-MAIL
tibor.szanyi@europarl.europa.eu