Szanyi Tibor: Az adóparadicsomokat az EU-n belül és azon kívül is fel kell számolnunk

Az Európai Parlament a mai napon szavaz a TAXE II, adóügyi különbizottság jelentéséről, amely az Unión belüli adócsalások, adóelkerülések, és agresszív adótervezés gyakorlatait vizsgálta, valamint konkrét javaslatokat fogalmazott meg a Bizottság, illetve a tagállamok felé.

Az Európai Parlament a 2014 novemberében napvilágra került LuxLeaks botrányt követően állította fel a TAXE majd a TAXE II különbizottságokat, hogy a visszásságokat feltárva hozzájáruljon az adóigazságosság visszaállításához. Szanyi Tibor, szocialista európai parlamenti képviselő, aki mindkét bizottság munkájában aktívan vett részt, a következőket mondta el a most szavazásra bocsátott jelentésről: „A jelentés komoly előrelépés az adóelkerülés és az adócsalás elleni küzdelemben. Különösen nagy siker, hogy a szocialista frakció összes prioritását sikerült belefoglalni. Ennek megfelelően követeljük a Bizottságtól, hogy végre határozza meg az adóparadicsomokra vonatkozó kritériumok listáját, és állítson össze egy feketelistát a nem együttműködő országokról. Fel kell számolni mind az EU-n belüli, és az azon kívüli adóparadicsomokat. Ennek érdekében a velük való együttműködést gátolni és szankcionálni kell az Unióban működő összes bank, pénzügyi intézmény, vállalat és magánszemély számára” – emelte ki a szocialista politikus.

Az adóparadicsomok felszámolása mellett, a jelentés kiáll többek között a visszaélést bejelentő személyek hatékonyabb védelme mellett, szorgalmazza a tagállamok adórendszerei közti joghézagok miatt megvalósuló adókijátszás, és adókikerülés mielőbbi orvoslását, valamint javasolja az adó-tanácsadási ágazatra vonatkozó meglévő magatartási kódexek szigorítását, különös figyelemmel az esetleges összeférhetetlenségekre.

Szanyi Tibor, aki a TAXE II bizottság mellett az Európai Parlament „panamai dokumentumokat” vizsgáló testületében is dolgozik az európai adórendszerek megreformálásáért, végül megjegyezte, hogy: „A recept megvan, mostantól a tagállamokon múlik, hogy hajlandóak lesznek-e alkalmazni azt az adóigazságosság megteremtése érdekében, vagy továbbra is a tisztességes adófizetőkre és kkv-kra hárítják a multik által lenyúlt hiányzó adómilliárdokat.”

logo

Ez a honlap “balra nyílik”. Arról ad számot, miként képviselem a magyar választók akaratát ebben a politikai hangyabolyban.
Nincs varázspálca, nincs tévedhetetlen egyén, nincs tévedhetetlen közösség sem. Értékek és érdekek tengerén kell eligazodni.

Social media


KAPCSOLAT

CÍM
Európai Parlament ASP 10G146
Rue Wiertz/Wiertzstraat 60. B-1047 Brüsszel
E-MAIL
tibor.szanyi@europarl.europa.eu