ELŐRE A VILÁGOSSÁG FELÉ! #szanyitibor No.8.

Az új év ugyan még nem kezdődött el, de az bizonyos, hogy Karácsony múltával egy fél éven át egyre világosabb lesz minden napunk. Hogy a politikában is így legyen, némi éleslátásra is szükségünk van. 2018 legnagyobb európai kihívásai alighanem a Brexit fordulatai, illetve a ‘szociális pillér’ megalkotása körül jelentkeznek majd.

A Brexit két ‘kísérőcsillaga’ az ukrán, illetve a török közeledés kérdésköre. Ha a papírforma szerint alakulnak a dolgaink, akkor bő egy év múlva három nagy ország kerül az EU-val - az eltéréseiktől függetlenül is - különlegesen szoros viszonyba. Izgalmas lesz, miként fognak alakulni a 450 milliós lélekszámra csökkenő EU kapcsolatai a 180 milliós legfontosabb ’kültagsággal’. És akkor a szinte hasonló helyzet felé haladó 40 milliós Kanadáról még nem is beszéltünk. A magam részéről azon leszek, hogy a ‘beltagság’ és a ‘kültagság’ együttműködése minél sikeresebb legyen.

Segít ebben az a jelenség, hogy Orbánék minden ellenkező igyekezete dacára az elmúlt időszakban nagyot nőtt az EU presztízse a magyar lakosság körében. Úgy látszik, a nemzeti emlékezetből nem törlődött ki történelmünk két nagy integrációs hullámának pozitív hatása, vagyis az Osztrák-Magyar Monarchia, illetve a KGST révén elért fejlődésünk. Bár a Monarchia és a Szovjet-Blokk egyaránt szétesett, az egykori gazdasági előnyöket senki nem vonhatja kétségbe. A maiakat sem.

#szanyitibor No.8.

logo

Ez a honlap “balra nyílik”. Arról ad számot, miként képviselem a magyar választók akaratát ebben a politikai hangyabolyban.
Nincs varázspálca, nincs tévedhetetlen egyén, nincs tévedhetetlen közösség sem. Értékek és érdekek tengerén kell eligazodni.

Social media


KAPCSOLAT

CÍM
Európai Parlament ASP 10G146
Rue Wiertz/Wiertzstraat 60. B-1047 Brüsszel
E-MAIL
tibor.szanyi@europarl.europa.eu