SZOCIÁLIS EURÓPA - SZOCIÁLIS MAGYARORSZÁG #szanyitibor No.9.

Az EU-ban 2017 vége igen nagy előrelépést hozott a ‘Szociális jogok európai pillére’ megépítése terén. Az idei kikáltást követően 2018 a szorgos aprómunka éve lehet. A bal-, illetve a konzervatív oldal egyszerre nyomta meg az indítógombot, de a futam iránt a progresszív erők elkötelezettebbnek tűnnek.

Az EU szakszavai világában a szociális ügyek sokkal bővebb értelmezési tartománnyal bírnak, mint idehaza. Nálunk ez sajátosan valamiféle segélyezési politikát sugall, az EU intézményeiben viszont az egészségügyet, az oktatást, a nevelést, a nyugdíjat, a lakhatást és a jövedelmeket, illetve a munkaügyeket sorolják a szociális fogalom alá.

Az alapfelismerés azonban döbbenetes. Az európai integráció legújabb hat évtizede azt bizonyította, hogy a szociális szférába való befektetések a leginkább gyümölcsözőek. Minden más ágazatot lepipálnak. Sőt, a jó szociális politika kevésbé a már gazdag országok privilégiuma, hanem azok az országok váltak különösen gazdaggá, amelyek a szociális területeiket erősítették jogokkal, vívmányokkal, szolgáltatásokkal. A magyar jövőt is hasonlóképp kellene építeni, s mi szocialisták eszerint fogunk cselekedni.

Egyesek számára kordivat az EU-t leszólni, ám ha a hiányosságokat vizsgáljuk, akkor sajnos Magyarország jóval több kritika alanya lehet. Azonban egyikből sem kéne kilépni. Állítsuk hát meg az elvándorlási folyamatokat, s szorítsuk vissza a nagyközösségből távozni akarók szándékait is!

#szanyitibor No.9.

logo

Ez a honlap “balra nyílik”. Arról ad számot, miként képviselem a magyar választók akaratát ebben a politikai hangyabolyban.
Nincs varázspálca, nincs tévedhetetlen egyén, nincs tévedhetetlen közösség sem. Értékek és érdekek tengerén kell eligazodni.

Social media


KAPCSOLAT

CÍM
Európai Parlament ASP 10G146
Rue Wiertz/Wiertzstraat 60. B-1047 Brüsszel
E-MAIL
tibor.szanyi@europarl.europa.eu