VOLT EGYSZER EGY RENDKÍVÜLI KVÓTA #szanyitibor No.13

Az Európai Bizottság (Brüsszel) tegnap az Európai Bíróság (Luxemburg) elé vitte a három (cseh, lengyel, magyar) “latorkormány’ makacskodását, hogy t.i. az EU-tagállamok belügyminiszterei által MÉG 2015. szeptemberében hozott egyszeri és kivételes döntést nem hajlandók végrehajtani. Magyarország esetében ez azt jelenti, hogy hatóságainknak 1294 menedékkérelmet kellene elbírálni.

Az ominózus kvótadöntés egyébként nem túl sikeres, hiszen a végrehajtása mindenütt akadozik. Az EU a jövőre nézvést le is mondott kötelező kvóták alkalmazásáról. Helyette egy árnyaltabb, önkéntes mechanizmuson töri a fejét, aminek azért az a lényege, hogy aki nem vesz részt a közös gondok humánus megoldásában, az pénzben járuljon hozzá a közös gondok megoldásához.

Természetesen az EU nem tud minden jelentkezőt befogadni. Nincs is ilyen szándék. Csak a bizonyítottan menekültek jöhetnek szóba. A tapasztalatok szerint ez a hányad a menedékkérelmek kb. 60 %-át teszi ki. Végül is tehát a mi esetünkben 800 szerencsétlen egyszeri befogadásán megy a vita. Ugyanakkor jó pénzért Orbánék hússzor (!) ennyi “letelepedőnek” adtak magyar papírokat. Ha valami, inkább ez utóbbi a veszedelem.

Természetesen senki nem örül a menekülteknek. Ők maguk a legkevésbé. De annak még kevésbé lehet örülni, ha egy kormány fityiszt mutat a közös európai jogszabályoknak. Ezen az alapon idehaza is fütyülhetnénk az orbáni törvényekre, ha azok éppen nem tetszenek. Semmibevétel helyett inkább változtassunk!

Szanyi Tibor

#szanyitibor No.13

logo

Ez a honlap “balra nyílik”. Arról ad számot, miként képviselem a magyar választók akaratát ebben a politikai hangyabolyban.
Nincs varázspálca, nincs tévedhetetlen egyén, nincs tévedhetetlen közösség sem. Értékek és érdekek tengerén kell eligazodni.

Social media


KAPCSOLAT

CÍM
Európai Parlament ASP 10G146
Rue Wiertz/Wiertzstraat 60. B-1047 Brüsszel
E-MAIL
tibor.szanyi@europarl.europa.eu