Az államilag szervezett adóelkerülés nem egy kivételes eset, hanem tulajdonképpen egy üzleti modell

Tegnap Strasbourgban, a TAXE bizottság ülésén mutatták be az Európai Parlament Lux Leaks botrányra válaszoló jelentéstervezetét, mely koordinált uniós stratégiát sürget a nagy vállalatok adókijátszási és adókikerülési gyakorlatai ellen.

Az S&D frakció nemzeti adóügyi szóvivője, Szanyi Tibor kijelentette: “A gyanúnk beigazolódott: az államilag szervezett adóelkerülés nem egy kivételes eset, hanem tulajdonképpen egy üzleti modell. Mindez történik úgy, hogy a felelősök ezt többnyire nem is tekintik visszaélésnek. Ahhoz, hogy alapjaiban változtassunk ezen, átfogó intézkedésekre van szükség, amelyek nem csak erősebb jogi keretet biztosítanak a vállalatok agresszív adótervezése ellen, de egyértelmű átláthatósági szabályokat és a rendelkezések be nem tartása esetén szankciókat is tartalmaznak."

A szocialisták európai parlamenti képviselője szerint elfogadhatatlan, hogy a tagállamok és az Európai Unió továbbra sem lép fel kellő hatékonysággal az adóparadicsomok ellen. Örömteli viszont, hogy a jelentés fontos lépést tesz a felé, hogy valamennyi cég valóban ott adózzon, ahol a tevékenységét ténylegesen is végzi.

Az ülést megelőzően, Elisa Ferreira, S&D képviselő, a két parlamenti jelentéstevő egyike úgy fogalmazott: “Ez egy olyan program, amiért a szocialisták már régóta küzdenek. Remélem, hogy a jelentés a lehető legnagyobb támogatást tudja megszerezni az Európai Parlamentben, hogy az igazságtalan és káros adózási gyakorlatok elleni harc sürgetően fontos prioritássá váljon a Tanács számára is.”

A jelentés arra az alapvetésre épül, hogy Európában a verseny már nem a vállalatok közt folyik, hanem a tagállamok között, akik egymás kárára ajánlanak számos különböző, a vállalatok számára vonzó adóintézkedést, valamint mesterségesen emelik saját adóalapjukat, megfosztva ezzel más országokat adóbevételük jelentős részétől.

Ezek a stratégiák az adóterhek egyenlőtlen elosztásához vezetnek a társadalom sérülékenyebb rétegeinek kárára – úgy, mint a munkavállalók és a kis- és középvállalkozások – komoly kérdéseket vetve fel adórendszereink méltányosságával és törvényességével kapcsolatban. Lehetetlenné vált megmagyarázni az állampolgárok számára, hogy azon tagállamok, akik a sérülékenyebb országokat megszorítások bevezetésére szólítják fel, ugyanazok, akik hozzájárulnak ezen országok adóalapjainak csökkentéséhez.

logo

Ez a honlap “balra nyílik”. Arról ad számot, miként képviselem a magyar választók akaratát ebben a politikai hangyabolyban.
Nincs varázspálca, nincs tévedhetetlen egyén, nincs tévedhetetlen közösség sem. Értékek és érdekek tengerén kell eligazodni.

Social media


KAPCSOLAT

CÍM
Európai Parlament ASP 10G146
Rue Wiertz/Wiertzstraat 60. B-1047 Brüsszel
E-MAIL
tibor.szanyi@europarl.europa.eu