01 Jan
Hírek

Európa szolidaritásban áll Magyarországgal

Az Európai Parlament illetékes szakbizottsága megvitatta a jogállamiság magyarországi helyzetét. Az ún. Sargentini-jelentés elkészítésében több száz európai parlamenti képviselő, illetve szakértő vett részt, a végeredmény pedig egy rendkívül kiegyensúlyozott, kompromisszumok sorát magában hordozó, bár a magyar kormány számára nem kedvező dokumentum lett. 

Tovább
01 Jan
Hírek

Szanyi Tibor: Az Európai Parlament hatékonyabb uniós fellépést sürget a korrupcióval szemben

Az Európai Unió gazdasága számára - tagállamonként eltérő súlyossággal és formában - a korrupció jelenti az egyik legkomolyabb tehertételt, ami becslések szerint akár évi 900 milliárd eurónyi kárt okoz az európai adófizetőknek.

Tovább
01 Jan
Hírek

Szanyi Tibor: Az Európai Unió sehol sem tűri el polgárai alapjogainak megsértését

Az Európai Parlament ma újabb plenáris vitát szentelt a jogállamiság lengyelországi helyzetének, illetve az igazságügyi reform ürügyén a bírói függetlenség elleni támadásoknak. Az európai törvényhozók ezt megelőzően idén márciusban külön határozatban is támogatták az Európai Bizottságot, amely 2017 decemberében kezdeményezte az EU-ról szóló szerződés 7(1) cikkelye szerinti eljárást az uniós értékeket megsértő tagállam kormánya ellen.

Tovább
01 Jan
Hírek

Szanyi Tibor: Az Orbán kormány hagyjon fel nőgyűlölő elméletek terjesztésével, és ratifikálja az Isztambuli Egyezményt!

Az Európai Unió ma egy éve írta alá a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezményt. Az egyéves évforduló alkalmán az európai parlamenti képviselők a jelenlegi helyzetről vitáztak.

Tovább