01 Jan
Hírek

Európa szolidaritásban áll Magyarországgal

Az Európai Parlament illetékes szakbizottsága megvitatta a jogállamiság magyarországi helyzetét. Az ún. Sargentini-jelentés elkészítésében több száz európai parlamenti képviselő, illetve szakértő vett részt, a végeredmény pedig egy rendkívül kiegyensúlyozott, kompromisszumok sorát magában hordozó, bár a magyar kormány számára nem kedvező dokumentum lett. 

Tovább
01 Jan
Hírek

Szanyi Tibor: Az Európai Parlament hatékonyabb uniós fellépést sürget a korrupcióval szemben

Az Európai Unió gazdasága számára - tagállamonként eltérő súlyossággal és formában - a korrupció jelenti az egyik legkomolyabb tehertételt, ami becslések szerint akár évi 900 milliárd eurónyi kárt okoz az európai adófizetőknek.

Tovább
01 Jan
Hírek

Szanyi Tibor: Az Európai Unió sehol sem tűri el polgárai alapjogainak megsértését

Az Európai Parlament ma újabb plenáris vitát szentelt a jogállamiság lengyelországi helyzetének, illetve az igazságügyi reform ürügyén a bírói függetlenség elleni támadásoknak. Az európai törvényhozók ezt megelőzően idén márciusban külön határozatban is támogatták az Európai Bizottságot, amely 2017 decemberében kezdeményezte az EU-ról szóló szerződés 7(1) cikkelye szerinti eljárást az uniós értékeket megsértő tagállam kormánya ellen.

Tovább
01 Jan
Hírek

Szanyi Tibor: Az Orbán kormány hagyjon fel nőgyűlölő elméletek terjesztésével, és ratifikálja az Isztambuli Egyezményt!

Az Európai Unió ma egy éve írta alá a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezményt. Az egyéves évforduló alkalmán az európai parlamenti képviselők a jelenlegi helyzetről vitáztak.

Tovább
01 Jan
Hírek

Hamarosan olcsóbban telefonálhatunk az EU országaiba

Az Európai Parlament korábbi erőfeszítései nyomán immár roaming díjak nélkül telefonálhatunk az EU országaiban, de néhány tagállam korábbi ellenállása okán még mindig külföldi hívási tarifát fizetünk, amikor itthonról tárcsázunk egy másik tagországba. Ezt az ellentmondást oldja fel az a minapi intézményközi megállapodás, amely alapján 2020-tól 19 euró-centben lesz maximálva az ilyen hívások percdíja.

Tovább