Vissza
2018. október 3. szerda
Hírek

Az Európai Parlament nagy többséggel támogatta Szanyi Tibor javaslatát a magyar ÁFA letörésére

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén nagy többséggel (536 igen mellett, 87 nem ellenében, 41 tartózkodással) fogadta el a végleges ÁFA-rendszer keretrendszerében készült ÁFA-mértékekről szóló Szanyi-jelentést. A jelentés magyar vonatkozása is jelentős, hiszen többek közt egyértelmű üzenetet fogalmaz meg az Orbán-kormánynak azzal kapcsolatban, hogy a magyar embereket sarcoló 27 %-os ÁFA-kulcs az Európai Unió tagjaként elfogadhatatlan.

Miután már többször bebizonyosodott, hogy a magyar kormány súlyosan megsérti a jogállamiság keretrendszerét, mi több aktívan igyekszik azt le is bontani és ezért Orbánékat már többször szégyenpadra küldték a különböző nemzetközi szervezetek és az Unió is, a mai napon - a Fideszt is tagjai közt tudó Európai Néppárt (EPP) tagjainak többsége igen szavazatával - azt is felrótta az Európai Parlament a magyar kormánynak, hogy a leginkább a kevésbé tehetős honfitársainkat sújtó 27 %-os általános ÁFA-mérték elfogadhatatlan Európában. „Felháborító, hogy Orbán és társai még attól sem riadnak vissza, hogy a kormányzati és újdzsentri urizálásuk árát sok minden más mellett Európa-rekorder mértékű ÁFA keretében nyúlják le az emberektől. Mindezt ma az Európai Parlament is kimondta. Most a tagállami kormányokon a sor.

Remélem, hogy végre a magyar kormány is belátja, hogy az emberek igazságtalan és végletekig történő kizsigerelése már európai undort vált ki és elvárom, hogy Orbánék haladéktalanul intézkedjenek az általános ÁFA-kulcs mértékének csökkentéséről” - húzta alá az MSZP alelnöke és a párt EP-delegációjának vezetője.

A jelentés által támogatott javaslat nem korlátozza a tagállamok jelenlegi rugalmasságát a kedvezményes ÁFA-mértékek megállapításában. Éppen ellenkezőleg: harmonizált és kevésbé korlátozó szabályokat vezet be például azzal, hogy ahelyett, hogy kiegészítené azon áruk és szolgáltatások már így is hosszú jegyzékét, amelyekre kedvezményes adómértéket lehet alkalmazni, egy negatív listát vezet be. Az új rendszer tehát nagyobb szabadságot garantál a tagállamoknak, hogy eldöntsék, mely termékeket kívánják kedvezményes kulccsal adóztatni. Egyúttal az új rendszerben megszűnik az egyes tagállamok korábbi privilégiumokon alapuló kivételezettsége és mindenki azonos szabályok alapján dönthet a saját ÁFA-kulcs rendszeréről.

Szanyi Tibor kiemelte, hogy fontos lépés ez, hiszen a jelenlegi ÁFA-rendszer szétaprózottsága komoly akadályt jelent az egységes piac megfelelő működése előtt.

A költségvetési források biztosítása és a káros adóverseny elkerülése céljából, az összes ÁFA-kulcsot figyelembe véve egy 12 %-os súlyozott átlag lesz kötelezően elérendő minden tagállamban.

A 15 és 25 %-os érték közé rögzítendő általános kulcson túl a javaslat szerint minden tagállamnak lehetősége lesz két kedvezményes kulcs és egy a 0 és 5 % közötti kulcs alkalmazására is. A jelentés mindemellett felszólít egy EU-szintű információs portál létrehozására is, amely pontos információkkal kell, hogy szolgáljon az összes tagállam ÁFA-rendszeréről ezzel is segítve elsősorban a KKV-kat a határon átnyúló ügyleteik során, hiszen a javaslat hatályba lépését követően a jelenlegi gyakorlattól eltérően a rendeltetési hely szerinti tagállam adóztatása lesz a meghatározó.

A szocialista EP-képviselő felszólalásában azt is hangsúlyozta, hogy a kedvezményes adómérték alkalmazásának a végső fogyasztók javára és a KKV-k támogatására kell történnie. “A Szocialisták és Demokraták frakciója számára különösen fontos volt, hogy a kedvezményes adókulcsok alkalmazása esetén a szociális és környezetvédelmi szempontokat figyelembe vegyék a tagállamok és, hogy ne engedjük a káros vagy luxus termékek kedvezményezettségét - tette hozzá Szanyi Tibor. 

Háttér:

Az uniós ÁFA-rendszer az egységes piac fontos eszköze és nagyban hozzájárult az EU-n belüli kereskedelem előmozdításához. Mivel azonban a tagállamok közötti kereskedelem adóztatásának jelenlegi rendszere már nem volt képes lépést tartani a gazdaság globalizációjával és digitalizációjával, az Európai Bizottság javaslatot tett az irányelv módosítására.