Vissza
2018. május 30. szerda
Hírek

Az újabb pénzügyi keret, növekvő lehetőségeket jelent, de nem mindenkinek

Egyrészről a következő pénzügyi keret az Unió tiszta és pozitív jövőképét kell, hogy tükrözze, másrészt reagálnia kell az uniós polgárok szükségleteire, aggodalmaira és várakozásaira is. A vitához Szanyi Tibor EP-képviselő a Közös Agrárpolitikán (KAP) és az „okosfalvak” kezdeményezés fontosságának hangsúlyozásán keresztül járult hozzá.

„A Brexit negatív pénzügyi hatásainak ellenére biztosítani szükséges a legalább maival megegyező mértékű KAP költségvetést. A javasolt többéves költségvetési számok nem csak az élelmiszerbiztonság- és a gazdálkodás jövőjét veszélyeztetik, hanem a kohéziós politika egészét és az innovációk előre törését sem segítik elő. Még időben vagyunk, hogy elkerüljük a nagyobb károkat, hogy a szolidaritást és a progresszív pénzügyi beruházásokat ösztönözzük. Olyan új és integrált megoldásokra van szükségünk, mint az „okosfalvak” program- emelte ki a szocialista EP-képviselő.

A KAP megfelelő finanszírozása mellett tudjuk biztosítani, hogy az okos beruházások és technológiai innovációk új üzleti modelleket alakítsanak ki, például olyanokat, amelyek a végfelhasználókra digitális gazdálkodási megoldásokra fókuszálnak. Ezen okos beruházások generációs megújulást, képzést- és képességfejlesztést ösztönöznek, környezeti előnyökkel járnak.

„Elkerülve a re-nacionalizálást és megnövelve a tagállami hozzájárulást a közös költségvetéshez, a KAP-ot – és azon belül a második pillért – úgy kell összekötni más alapokkal, hogy azok okos beruházásokat ösztönözzék. Mindezt úgy, hogy a néhány tagállamban meglévő szemtelen lopásokat – mint amit például a magyar kormány is művel –, végleg kivezessük a rendszerből! A következő hónapok döntései alapjaiban fogják meghatározni az Unió jövőjét!” - mondta Szanyi Tibor.