Vissza
2018. június 21. csütörtök
Hírek

Európa szolidaritásban áll Magyarországgal

A Sargentini-jelentés a magyarországi politikai állapotokról, a magyar kormány viselt dolgairól szól, s elmarasztaló tételei a legkisebb mértékben sem vonatkoztathatók a magyar emberekre, a magyar népre, bármennyire is igyekszik a Fidesz ezt másként beállítani. A jelentés célja, hogy fény derüljön az Orbán-kormány tevékenységére, s ha szükséges, akkor az európai intézmények megfogalmazhassák a korrekciók iránti igényüket. 

Az Európai Unió szabad országok, büszke népek önkéntes közössége, amelynek életét közösen alkotott és vállalt szabályok alakítják. Ilyen a közös elveken alapuló jog uralmának megteremtése és fenntartása, amely alól nem lehet kivétel. Amennyiben egy kormány ettől mégis eltér, annak számolnia kell a közösség véleményével, s végső esetben az együttműködés bizonyos elemeinek felfüggesztésével. 

A vonatkozó döntések azonban a tagországok kormányainak kezében vannak, s az Európai Parlament mindössze a vélemény kialakításában bír szereppel. Ez a mostani vélemény jobbító szándékú, s a jogállamiságot érintő problémákra megoldási javaslatokat is tartalmaz. A Sargentini-jelentés ugyanakkor azt a célt is szolgálja, hogy kifejezésre jusson Európa népeinek szolidaritása, amelynek a magyar emberek is részesei.

 

Dr. Szanyi Tibor

az MSZP alelnöke és

az MSZP EP-delegációvezetője