Vissza
2018. október 23. kedd
Hírek

Szanyi Tibor: 2019 a szociális és személyes biztonság, valamint az európai szolidaritás éve kell, legyen

Az Európai Parlament az idén is plenáris ülésén vitatta meg az Európai Bizottság (EB) jövő évi munkatervét, ami alkalmat adott a képviselőknek az EU tevékenységének súlypontjaival, az uniós jogalkotási feladatokkal kapcsolatos politikai elvárásaik megfogalmazására. Ugyanakkor 2019. az európai intézmények összetételét meghatározó választási év: egyaránt lejár az Európai Parlament és a Bizottság mandátuma is. Erre tekintettel a Juncker-Bizottság ezúttal olyan feladat-csomagot tett a képviselők elé, amelynek végrehajtásáért már csak részben felelhet, ellenőrzését pedig az év második felétől új összetételű európai törvényhozás végzi.

Szanyi Tibor magyar szocialista képviselő éppen ennek az átmeneti helyzetnek a politikai veszélyeire hívta fel az EB jelen lévő vezetői és képviselőtársai figyelmét. „Talán csábító lenne a Bizottság munkáját most már rutin-szerűen vizsgálni, csak a folyamatban lévő feladatok lezárását, no meg a mindent beárnyékoló Brexit-tel kapcsolatos szakmai és jogalkotási folyamatokat elvárni az EB-tól – és persze saját magunktól is.

Pedig a közösségi ambíciók visszafogása most súlyos, az egész európai integráció fejlődését visszavető politikai hiba lenne, hiszen - hazánkban és más tagállamokban is - az Európa-ellenes nacionalista, populista nyomás erősödésével szemben minden korábbinál nagyobb szükség van arra, hogy az Unió szorosabban kötődjön állampolgáraihoz és konkrét eredményekkel bizonyítsa, hogy az életüket közvetlenül meghatározó fontos kérdésekben az európai együttműködésnek nincs alternatívája” - fejtette ki az MSZP alelnöke és EP-delegációjának vezetője.

Szanyi Tibor  rámutatott, hogy az európai választókat közvetlenül képviselő Európai Parlament sokat tehet e történelmi csapda elkerülése érdekében azzal, hogy  a Bizottságtól csak olyan munkatervet fogad el, amely már rövid távon megalapozza a lakosság bizalmának megerősítését: „Olyan kezdeményezésekre és fontos kérdésekben való érdemi lépésekre gondolok, mint - szocialista politikusként számomra legelsőként - a Szociális Pillér céljainak gyakorlatba való átültetése,  az Unión belüli szociális kohézió erősítését és az új feladatok, így a közös biztonságot és a megújuló migrációs politika finanszírozását szavatoló, a jelenleginél ambiciózusabb uniós költségvetés véglegesítése, valamint a klímaváltozás hatásainak kezelését célzó közös intézkedések bevezetése.”

A szocialista politikus emlékeztett rá, hogy a Bizottság munkájának tétje van a jövő évi EP-választások szempontjából is: „Ideje, hogy az EU és a tagállamok vezetői végre felismerjék, hogy az emberek a megújuló Uniótól – a felmérések szerint tartós bizalmuk fejében - személyes életkörülményeik javulását, szociális és személyes biztonságot, s az európai szolidaritás kézzel fogható példáit várják, mint például a kistelepülések és a metropoliszok viszonyát kiegyensúlyozó „okosfalvak” projekt támogatása. Ha az Európai Bizottság ennek megfelelő, megalapozott terveket tud előterjeszteni, azzal májusban az európai választók demokratikus, az európai építkezést támogató állásfoglalását is elősegíti.”