Vissza
2019. február 12. kedd
Hírek

Szanyi Tibor: az uniós polgárság értékes jogokkal és lehetőségekkel egészíti ki nemzeti állampolgárságunkat

„Az európai uniós polgárság olyan egyedülálló előjog, amely hazánk EU-tagsága alapján minden magyar állampolgárt megillet, nem helyettesítve, ám értékes jogokkal és lehetőségekkel kiegészítve nemzeti állampolgárságunkat. Az EP-választások küszöbén különösen fontos tudatosítanunk, hogy EU-s polgárként egy kontinensnyi demokratikus politikai közösség egyenjogú tagjai vagyunk, egy sor politikai előjoggal, amelyek közül az európai törvényhozás közvetlen megválasztása most a legaktuálisabb és a legfontosabb. Arra bíztatom minden egyes szavazókorú honfitársamat, hogy a kampányban és a májusi választáson való aktív, elkötelezett részvételével járuljon hozzá az egységes, békés Európa, ezen belül Magyarország jövője, s ezáltal uniós polgárként saját személyes sorsa alakításához” - mondta Szanyi Tibor, az MSZP alelnöke.

A szocialisták EP-képviselője annak a parlamenti jelentésnek az apropóján fordult ezzel a felhívással a magyar szavazópolgárokhoz, amelynek alapján a strasbourgi plénum hétfői ülése - az európai integráció jövőjéről folyó átfogó vita részeként - az uniós alapszerződés vonatkozó rendelkezéseinek érvényesülését vizsgálta meg. A jelentés aláhúzza, hogy az uniós polgárság intézményének kulcsszerepe van az európai építkezésben, ugyanakkor a tagállamok szintjén az EU-tagsághoz fűződő előnyök közül talán ez a legkevésbé ismert és értékelt előjog az európai polgár szemében. Nem függetlenül az EP-választási kampánytól a képviselők sürgették, hogy a tagállamok és az európai intézmények tegyenek többet az EU-polgársághoz kötődő választójog, valamint a diszkrimináció-mentességhez, a szabad mozgáshoz és letelepedéshez, a tájékoztatáshoz, az adatvédelemhez, az állampolgári kezdeményezés intézményéhez, a konzuli védelemhez való jogok  jobb érvényesüléséért, s egyúttal e lehetőségek szélesebb körű tudatosításáért.

Szanyi Tibor a lehetőségek mellett fontosnak tartja emlékeztetni az EU-polgársággal járó közös felelősségre is: „Büszke magyar hazafiként okkal lehetünk büszkék azokra az értékekre és történelmi esélyekre is, amelyeket az uniós polgárság kínál számunkra. Az viszont szégyen, ahogyan az Orbán-kormány visszaél ezzel az egyedülálló értékkel – minden magyar, s minden európai polgár kárára. Európa is a – közös – hazánk, így közös felelősségünk a hazaárulók: az EU-polgársággal anyagi és hatalmi érdekből seftelő, külföldi bűnözők és csalók ezreinek jó pénzért, szavazatért letelepedést, állampolgárságot osztogató fideszesek – megfékezése”.