Vissza
2018. június 3. vasárnap
Hírek

Szanyi Tibor a Fidesz kizárásáról

 Kizárható

Eléggé sokan vannak, akik folyamatosan szorgalmazzák, hogy az Európai Parlament néppárti (konzervatív) frakciója zárja ki soraiból a Fidesz képviselőit. Az okosabbak leginkább felszólítják ezt a 12 figurát a távozásra, a kevésbé okosak a néppárti frakcióvezetőt nógatják.

A politika azonban nem más mint az értékek és érdekek sajátos egyvelege. Legyünk azonban biztosak abban, hogy ha a Fidesz kizárása majd a Néppárt érdeke lesz, akkor ki is fogja zárni. Ha nem, akkor pedig nem.

A Fidesznek jelenleg 12 képviselője van az EP-ben, kettővel kevesebb mint az előző ciklusban. A 2014-es EP választásokonugyanis a “béketábor” pártjai 2009-hez képest összességében kettővel több mandátumot szereztek a Fidesz rovására a 21 fős magyar kvótából, miközben a Jobbik megőrizte három helyét. Ha ez egy trend, akkor elképzelhető, hogy 2019-ben a Fidesz csak 10 vagy kevesebb mandátumhoz jut. A demokratikus hazai ellenzéki pártok tehát nyugodtan kitűzhetik célként a mai 6 helyett a 9 mandátumot, azaz most újabb kettőt kellene a Fidesztől és legalább egyet a Jobbiktól elhódítani.

Csakhogy. A Néppárt ugyanazzal a gonddal küzd mint az összes hagyományos párt, azaz csökken a támogatottságuk a harciasabb újakhoz képest. Ebben a helyzetben a Néppárt azzal igyekszik megnyugtatni a jobb érzésű konzervatív szavazókat, hogy Orbánnak a “családon” belül tartása erősebb kontrollt is jelent, a szélek felé pislogók számára pedig az a mondás, hogy lám, nálunk eddig terjed a határ, tehát egy kis gyűlölködés még elfér.

Egy szó mint száz, a várhatóan zsugorodó Néppártban az esetlegesen szintén zsugorodó Fidesz még mindig azonosan jelentős súlyt fog képviselni. Mindaddig, amíg minden második magyar szavazó a Fideszt választja, addig Szájerék nyugodtan alhatnak. A Fidesz és a Néppárt viszonya csak akkor roppanhat meg, ha Orbán idehaza jelentős pofont kapna a közelgő EP-választásokon.

Nos, kedves Elvtársaim, itt a feladat! Kemény baloldaliság nélkül persze ez aligha fog menni. Ha az MSZP ékes szóvirágok köpönyege alatt továbbra is csak maszatol vagy alibizik, akkor nagy esélyt szalaszt el. Ez is a közelgő kongresszusunk tétje.