Vissza
2018. október 16. kedd
Hírek

Szanyi Tibor: Magyar kezdeményezésre ünnepeljük az Élelmezés Világnapját

Ma, október 16-án az Élelmezés Világnapja van. Érdemes felidézni, hogy 1979-ben az akkori magyar agrárminiszter, Romány Pál javaslatára fogadta el ezt a napot az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO, úgyis mint az élelmezés világnapja.

Bár azóta tényszerűen a pékek is önmaguk világnapjává nyilvánították és sok országban a kenyér világnapjaként is ismerjük ezt a napot, egyébként ez a nap nem más, mint az említett FAO-nak a születésnapja.

Ebből az alkalomból érdemes megemlékeznünk arról is, hogy mi az idei év jelmondata. Ez pedig az, hogy 2030-ra igenis megszüntethető az éhínség, megszüntethető az éhezés az egész Földön, akárhány milliárdnyi ember is lesz akkortájt. Egyszerűen azért, mert a mai élelmiszertechnológiák, még a környezeti hatások dacára is lehetővé teszik azt, hogy ez a sok-sok ember a szükséges élelmiszerhez hozzájusson.

„Amúgy ezt célozza az én korábbi kezdeményezésem, a bizonyos ’okosfalvak’ is” - tette hozzá az MSZP alelnöke és a párt EP-delegációjának vezetője, hiszen az okosfalvak is a precíziós mezőgazdaságnak az elterjesztését igyekszik szolgálni, pontosan annak érdekében, hogy minél kisebb területen, sőt helyenként hovatovább már mezőgazdasági terület nélkül is lehessen élelmiszert termelni. Ebből a napból kifolyólag emlékezzünk tehát Romány Pál nagyszerű elgondolására, emlékezzünk arra, hogy ez egy magyar javaslat volt és emlékezzünk arra, hogy ezt a napot ma több milliárd ember tekinti élete egyik legfontosabb ünnepnapjának.