Vissza
2018. október 13. szombat
Hírek

Szanyi Tibor: Tállai szedje össze magát!

Köszöntöm Tállai András pénzügyi államtitkárt abból az alkalomból, hogy számottevő szellemi bravúrral adóemelésnek értelmezi az Európai Parlament közelmúlt döntését, amely - javaslatomra - az ÁFA felső határát valamennyi uniós tagország estére 25 %-ban határozza meg.

 Emlékeztetek, hogy az Orbán-kormány - bizonyos válságra hivatkozva - még 2012-ben 27 %-ra emelte a magyarországi áfa általános kulcsát. 

 Ez a lépés akkor konkrétan 2 %-kal vetette vissza a magyar családok vásárlóerejét

 A kormány azóta tett ugyan kisebb-nagyobb áfa-engedményeket bizonyos élelmiszerek és egyebek esetében, ám ezeket rendre a családok felé tett nagyszerű gesztusként tálalta.

 Nos, meglehetősen zavaros, ha most egy 2 %-os általános csökkentést a kormány éppen adóemelésnek akar láttatni.

 Ellenkezőleg!

 2 %-nyi ÁFA-csökkentés konkrétan 2 %-kal emelné meg a magyar családok vásárlóerejét

 Javaslatom pont ezt célozta, illetve azt, hogy a magyar emberek zsebében kuncogó krajcár ne érjen kevesebbet a többi uniós polgáréhoz képest.

 Természetesen megértjük a kormány esetleges fájdalmát a kieső bevétel fényében, ám meg vagyunk győződve arról, hogy a pénznek jobb helye van az embereknél, mint a kormánynál.

 A kormány kezéből ugyanis tíz- és százmilliárdok ömlenek ki teljesen felesleges dolgokra.

 A Fideszes vezetők magánhadseregei, a három méregdrága kormánygép, a több tucatnyi kongó stadion, a legkülönbözőbb szellemberuházások, a 2000 év alatt sem megtérülő Budapest-Belgrád vasútvonal, avagy a közgazdaságilag tutibukta paksi atomerőmű és megannyi más mutatja a képtelen pazarlást.

 Csupán az említettek elhagyása legkevesebb 30 éven át pótolhatná a 2 %-os áfamérséklésből fakadó állami bevételkiesést.

 Tállai államtitkár úr viszont nem csak az emberi értelemmel, hanem a Fidesszel is szembeszáll, hiszen amikor az Európai Parlament 80 %-os arányban támogatta a javaslatomat, akkor a fideszes EP-képviselők egyáltalán nem szavaztak ellene, hanem egy kivételével tartózkodtak, az az egy kivétel - Tőkés László - pedig meg is szavazta. 

 A keresztényi szeretet hangján kérem államtitkár urat, hogy hozza egyenesbe az egyelőre igen kusza gondolatait!